Read & Listen log - July 2020

published 3.8.2020

log

A log of articles, blog posts, and podcasts, that I've read and listened to in recent month.

Articles

Kept focused on React Native and Fastlane, mixing in some basics about mobile app monetization strategies, and a bit of UX.

Videos

A quick and to the point overview of Fastlane tool by Jimmy Cook.

Podcasts

I liked the following podcast the most:

What I did not finish (boring or not interesting for me):

Practical Product: Ep. 10 - Killing Products Gracefully

Craig and Rimas are joined by Suzie Prince from ThoughtWorks. Suzie explains how as a product manager she had to make the difficult decision to shut down her product, Snap CI. Suzie describes her learnings from that experience and shares practical tips on managing a product end-of-life such as piecemealing the announcement, gradually removing product functionality and rotating staff who support the product.

Go Time: Ep. 114 - Cloudy with a chance of Kelsey Hightower

In this episode, we’re joined by Kelsey Hightower to discuss the evolution of cloud infrastructure management, the role Kubernetes and its API play in it, and how we, as developers and operators, should be adapting to these changes.

Adventures in DevOps: Ep 37 - Monitoring your applications with Prometheus with Björn Rabenstein

Panelist Nell Shamrell-Harrington and Guest Björn Rabenstein discuss Prometheus - where it came from, the problems it solves, and how it can help you operate applications in a complex world.

Adventures in DevOps: Ep. 35 - Rapid Infrastructure Automation with AWS CDK

Panelist Scott Nixon, DevOps Automation Engineer at Stelligent, leads the Nell and Tyler in a discussion about AWS Cloud Development Kit (CDK). They discuss the evolution of Infrastructure-as-Code on AWS from using the SDKs, CloudFormation, and now CDK.

RNR: Ep. 116 – React Native Testing feat. Josh Justice of Big Nerd Ranch

Josh Justice joins us to talk about testing React Native. We discuss everything from unit testing, to integration & end-to-end testing.

RNR: Ep. 119 – Shipping Your React Native App to the Store feat. Ryan Stelly, Cindy Li, & Shyam Komirishetty

The team from Rally Health joins us to talk about what happens when you're finished coding & ready to get your app into your customers hands.

RNR: Ep. 120 – Fastlane + React Native feat. Eli Perkins

Eli Perkins gives us the down & dirty on Fastlane Tools with React Native. Fastlane is a project that provides an easier way to build and release mobile apps.

Na volné noze - Jak podniká UX výzkumnice Tereza Kosnarová (czech only)

Tereza Kosnarová patří k nejznámějším UX researcherům v Česku a proto je to obvykle ona, kdo vede rozhovory. Tentokrát si ale s Adamem Zbiejczukem prohodili role a tak se sama rozpovídala na téma uživatelského výzkumu: kdo jej potřebuje, jaký je jeho přínos, jak poznat dobrého výzkumníka a také, jak se v této oblasti vzdělávat. Přečtěte si i článek, kde Tereza rozpracovala svou mind-mapu, kterou si k příležitosti natáčení připravila.

CzechMate - Corona virus vs. Digital virus

What do you think would be worse? Virus attacking our complex technology network? Or virus attacking our health and society?

Na Vlně Podnikání - O kreativní práci a životě na volné noze s brand designerem Lumírem Kajnarem a ilustrátorem Michaelem Petrusem (czech only)

Většina lidí alespoň někdy zadává práci kreativním profesionálům. Ať už jde o grafiku, web nebo stavbu domu, spolupráce s kreativci má svoje specifika. Jak moc být v zadávání konkrétní vs. jak moc nechat tvůrčí svobody? Jak najít kreativce, který vás “chápe”? Jak naopak jako kreativec přistupovat ke klientům? O tom se dnes dozvíte.

Lumír Kajnar se specializuje na vizuální branding, vytváření brand identity a veškeré propojení designu a komerční komunikace. V reklamě pracuje od roku 2000. Je několikanásobným držitelem ocenění z festivalů Golden Drum v Portoroži, cen Louskáček, vítězem Young Lions Cannes za Českou

Michael Petrus má 12 let zkušeností v kreativním průmyslu. Je ilustrátor a kreativní produkční ve vlastním studiu profiKOMIKS, které pomáhá firmám odlišit se a vysvětlit své služby klientům kreslenou nebo animovanou formou. Michael se rovněž zabývá mentoringem kreativních profesionálů na volné noze.

Na Vlně Podnikání: Ep. 98 - Janka Chudlíková – Pozitivní myšlení umí léčit (czech only)

„Umím říct, co neumím, ale v lektořině jsem profík,“ říká o sobě Janka, která nemá rád zbytečnou skromnost. V dnešním podcastu Na vlně podnikání popíše svojí cestu z marketingu Procter & Gamble až na volnou nohu, kde se nyní mimo jiné pokouší již potřetí rozjet fungování online koučingu.

Prozradí také, jak na její byznys dopadla finanční krize v roce 2008, i to, jaké má ona sama slabé stránky. Vysvětlí také, jak mohou obrazy v mozku zlepšit náš život, nebo nás přivést až k depresím. Janka, která budování svého brandu postavila z velké části na přenášení svého know-how zdarma si nyní láme hlavu, jak svou cílovou skupinu přimět, aby začala za její služby platit. V podnikání se jí ovšem daří a tak je vše na dobré cestě.

Na Vlně Podnikání - Jak se změnilo nákupní chování v době koronaviru (czech only)

Heureka má totiž unikátní data ze světa ecommerce a Kupi.cz zase z retailových obchodů a tak máme unikátní pohled co se v době koronaviru v této oblasti změnilo. Uslyšíte, jaké byly nejvyhledávanější produkty a v čem se lidé změnili.

Mimo nákupní chování lidí si popovídáme i o tom, jak současná krize zasáhla heureka.cz a kupi.cz, jak to ovlivnilo jejich plány na expazi nebo jak vidíte současný trend digitalizace offline světa.

Jocko Podcast: Ep. 233 - Pressure-Test Yourself and Your Methods. Are you Moving In The Right Direction. The Boer War.

Full Stack Radio: Ep. 140 - Evan You - Reimagining the Modern Dev Server with Vite

In this episode, Adam talks to Evan You about Vite, a new dev server and build tool for modern JavaScript projects.